Δεύτερος Κύκλος Θεατρικών Παραστάσεων

ΑΦΙΣΑ 2ου ΚΥΚΛΟΥ

«ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ»

Είναι ο τίτλος του έργου που ανεβάζει σε έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας – Αχαϊας στο θέατρο «Λιθογραφείο» της Πάτρας από Δευτέρα 9 έως Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 21:15.

Πρόκειται για έργο με διαχρονική αξία που φθάνει ως τη σύγχρονη ζωή. Είναι ο καθρέφτης της ζωής μας, η οποία περιέχει συγχρόνως λύπη αλλά και πολύ γέλιο.

Είναι βασισμένο σε επιλεγμένα αυτοτελή αποσπάσματα από την τραγικά σατυρική διηγηματική συλλογή «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Ηλία Αναστασόπουλου.

Συμμετέχει και εμπλουτίζει το έργο με κομμάτια από την πλούσια παράδοση του θεάτρου σκιών, το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, σε κείμενα και σκηνοθεσία Αθηνάς Καλλιμάνη- Γεωργιτσοπούλου.

Το έργο πλαισιώνεται από μουσικό σχήμα και χορό.

Τη μουσική έγραψε ο Χρίστος Γιαννόπουλος.

Τηλ. κρατήσεων 6972692684.

 

Αποσπάσματα από το «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

1η : Δέσποινα Χριστοφορίδου- Αλέξανδρος Κουκιάς

2η : Γιάννης Κολέσης- Βασίλης Τάσσης

3η : Παναγιώτης Σαμολαδάς- Ιωάννα Καραθανάση

4η : Βάσω Αδαμοπούλου- Βασίλης Τάσσης

5η : Αντώνης Καραΐσκος- Λάμπρος Λαμπρόπουλος- Ελένη Τασσοπούλου

6η : Ρούλα Λειβαδιώτη- Σωτήρης Τασσόπουλος- Τσαπικούνη Γαρυφαλλιά

7η : Σακελλαροπούλου Ιλάειρα- Νίκος Διαμάντης

8η : Παναγιώτης Σαμολαδάς- Δέσποινα Χριστοφορίδου

9η : Χρήστος Αβραντινής- Βασίλης Τάσσης

10η : Μαρία Μητροπούλου- Ελένη Τασσοπούλου- Βάσω Αδαμοπούλου

11η : Σωτήρης Τασσόπουλος- Αντώνης Καραΐσκος

12η : Ιωάννα Καραθανάση- Νίκος Διαμάντης

13η : Γιάννης Κολέσης- Γιούλη Λιοπύρη- Λάμπρος Λαμπρόπουλος

 

Θέατρο Σκιών από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας:

Καραγκιόζης: Κων/νος Σολωμός

Μπάρμπα-Γιώργος: Διονύσης Τουλιάτος

Ομορφονιός: Κώστας Οικονομόπουλος

Σταύρακας: Ιάσωνας Πανέτας-Φελούρης

Κείμενα-Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου

Ενδυματολογική επιμέλεια: Δόμνα Τεκτωνίδου

 

Μουσικό σχήμα: Χρήστος Αβραντινής (Τρομπέτα), Μαρία Αντωνάτου (ακορντεόν), Γιώργος Γιαννόπουλος (κιθάρα- τραγούδι), Ανδρέας Ζαχαρόπουλος (μπουζούκι), Γιάννης Κολέσης (τραγούδι), Ιλάειρα Σακελλαροπούλου (τραγούδι), Σωτήρης Τασσόπουλος (τραγούδι), Γιάννα Τετράδη (Τραγούδι).

Τη μουσική έγραψε ο Χρίστος Γιαννόπουλος (Σύνθεση- στίχοι).

 

Χορογραφίες: Άσπα Αλεξάκη (Αργεντίνικο Τάνγκο), Βαγγέλης Χαχόπουλος (Χασάπικο)

Χορευτές: Βάσια Τσουκαλά- Σπύρος Δούκας (Αργεντίνικο Τάνγκο).

Χαχόπουλος Βαγγέλης, Καλιανέζος Συμεών, Παναγόπουλος Ανδρέας, Παναγιωτόπουλος Κώστας, Καραγιάννης Νικηφόρος, Καραγιάννη Βίλυ, Στεφανάκης Εμανουήλ, Διακουμίδου Αναστασία (Χασάπικο).

 

Φωτισμοί: Θωμάς Κροκίδης, Ηλίας Αναστασόπουλος

Κινησιολογία: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου

Μακιγιάζ- κομμώσεις: Δέσποινα Χριστοφορίδου

Σκηνικά: Ηλίας Ψυχογιόπουλος , Βασίλης Καραβασίλης, Μανώλης Στεφανάκης,

Αφίσα: Βασίλης Καραβασίλης

Επικοινωνία- ΜΜΕ, προγράμματα: Χρύσα Δρίβα, Βασίλης Καραβασίλης

Υπεύθυνοι εισιτηρίων: Μανώλης Στεφανάκης, Σωτήρης Χαχάμπης, Ελένη Νταή

Σκηνοθεσία: Ηλίας Αναστασόπουλος

 

   «Κλαυθμώνος και Παυσιλύπου», είναι μια παράσταση βασισμένη στο λόγο που δανειστήκαμε από το θεατρικό έργο «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα, ο οποίος με τον καυστικό, πολλές φορές ωμό του λόγο, καυτηριάζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως της ενδοοικογενειακής καταπίεσης και βίας, φαινόμενα κοινωνικής- πολιτικής σήψης και ρατσισμού. Πίσω από τραγικά κωμικούς μερικές φορές διαλόγους, αναδεικνύεται η σκληρή πραγματικότητα που σήμερα ζούμε δίπλα μας ή μέσα στα σπίτια μας. Τα μεταφέρουμε στη σκηνή μέσα από τη δική μας ματιά με απόλυτο σεβασμό στα κείμενα και στο συγγραφέα.

   Έχω τη χαρά σε αυτήν την παράσταση να συνεργάζομαι με δύο φίλους: Την Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου που πλαισιώνει το έργο με ιστορίες Καραγκιόζη και το Χρίστο Γιαννόπουλο που έγραψε τη μουσική και τους στίχους της παράστασης.    

Ηλίας Αναστασόπουλος- Σκηνοθεσία

 

  • ● ●

 

   Ο Καραγκιόζης είναι από τις λίγες θεατρικές μορφές που διαμόρφωσαν έναν σταθερό κώδικα παραστάσεων που αντέχει στην επανάληψη, αυτοδιορθώνεται και αφομοιώνει καινούρια θέματα στον διαχρονικό καμβά του. Γι’ αυτό, αφού δεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση για συνεργασία από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας- Αχαΐας, σαν Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Πολυφωνικής αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε τις φιγούρες του Καραγκιόζη επί σκηνής. Ένας πειραματισμός που λειτουργεί αποσπασματικά και παράλληλα με το κείμενο του Μάριου Ποντίκα και αναδεικνύει με σατιρικό τρόπο την αναμέτρηση των ανθρώπων με τις ζωντανεμένες σκιές τους. Σκιές που διατηρούν την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια των κλασικών χαρακτήρων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι της καθημερινότητας.

Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου (Δ/ντρια Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής)- Σκηνοθεσία- Σενάριο Θέατρου Σκιών

 

  • ● ●

 

   «Είναι σωστή η εποχή μα λάθος την τραβάμε…» και «Μην κοιτάζεις πίσω…», οι μόνοι δύο στίχοι που μου βγήκαν με ένα κάποιο αισιόδοξο μήνυμα μέσα από όλα τα τραγούδια για την παράσταση.

Η επιλογή των σκηνών που μου έστειλαν να σχολιάσω με στίχους και μουσική μου θύμισε τις διαφημίσεις στα κέντρα αδυνατίσματος με το «πριν» και το «μετά». Οι σκηνές βγαλμένες μέσα από την εποχή της διαπλοκής σχολιάστηκαν υπό το πρίσμα του «μετά», δηλαδή της εποχής μας.

   Αυτό ήταν και η πρόκληση. Πώς να μιλήσεις για το σήμερα που οι πολλοί σιωπούν και οι λίγοι βιάζουν ακατάπαυστα το λόγο μέσα από τα παράθυρα των δελτίων των ειδήσεων. Το αποτέλεσμα έχει μια πυκνότητα στο λόγο και είναι πολύ ενδιαφέρον.

   Κανείς δεν με προειδοποίησε ότι θα ακουστούν εν μέσω εκλογών. Όπως πάντα η εποχή μας μοιάζει πιο αστεία από οποιαδήποτε προσπάθεια να τη σατιρίσουμε.

Χρίστος Γιαννόπουλος, μουσικοσυνθέτης.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

– Ionian TV

– Beebox TV

– Στο κόκκινο Ρ/Φ Σταθμός

– Εφημερίδα Γνώμη Πάτρας

– Διαδικτυακή ενημέρωση

– People like us

 

Χορηγοί:

– OTE

– Διαμαντόπουλος στολές

– Agrosiv Φυτά