ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ- ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

afisa-eleysina-13-11-2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

7.45    Εκκίνηση από τον Άγιο Ανδρέα

10.15  Άφιξη στο Σκιρώνειο Μουσείο στα Μέγαρα.  

            Καφές (κερασμένος από Σκιρώνειο)

            Ξενάγηση στο πάρκο με τα γλυπτά και στα έργα εσωτερικού χώρου                               

               12.45  Άφιξη στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

             Ξενάγηση από  Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο

15.00 ως 17.30     Φαγητό και βόλτα στα δρομάκια και αξιοθέατα της Ελευσίνας

17.30 ως 19.00    Επίσκεψη και ξενάγηση σε  εκθέσεις που φιλοξενούνται σε 2 παλιά αξιόλογα κτήρια: Παλαιό Ελαιουργείο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»  .

Παλαιό Ελαιουργείο .

Σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εδώ θα ξεναγηθούμε στην Έκθεση

«Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια»

Μέσα από την επιμέρους ιστορία των εργοστασίων, που είναι συνυφασμένα με τη ζωή της πόλης, αναδύονται οι ιστορίες των ανθρώπων που μόχθησαν εκεί, από τους βιομηχανικούς εργάτες έως τους επιχειρηματίες.

Για πρώτη φορά εκτίθενται σπάνια τεκμήρια της λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ο επισκέπτης καλείται να ανασυνθέσει την ιστορία, μέσα από αυτά τα εκθέματα, αλλά και από κείμενα, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικές αφηγήσεις, οπτικοακουστικό και εικαστικό υλικό, με διαδραστική διάθεση. Καλείται εν τέλει να αναστοχαστεί για τη σημασία του εργάζεσθαι και του επιχειρείν σήμερα, μέσα από το παράδειγμα σημαντικών όσο και άγνωστων στιγμών του παρελθόντος ενός τόπου που, παραμένοντας βιομηχανικός, έχει ωστόσο και μια.βαθιά σχέση με την παραγωγή πολιτισμού.

Η έκθεση αποτελεί την πρώτη δημόσια δράση της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου» σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας.

H επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην αρχιτέκτονα – μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη

Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»

Εδώ φιλοξενούνται τα:

    α)  «Feed me».

Στην παραλία της Ελευσίνας έχει προσγειωθεί μία τεράστια κάψουλα που λαμπιρίζει στο σκοτάδι και περιμένει να την ταΐσουμε!

 Οι Ρουμάνοι καλλιτέχνες Ράντου Ποπ (Noper) και Μαριλένα Οπρέσκου Σίνγκερ (Saint Machine) μας καλούν να γίνουμε τα «θηράματα» αυτής της πεινασμένης για ενέργεια διαδραστικής κάψουλας .

Εδώ  θα γίνουμε δημιουργοί, αφού με την ενέργεια και τις κινήσεις μας θα αλλάζουμε την εικόνα της έκθεσης

Η εντυπωσιακή «Womb of Tra» (Μήτρα της Τρα) μήκους εννέα μέτρων στην οποία θα μπούμε, είναι φτιαγμένη από χάλυβα και αλουμίνιο, είναι καλυμμένη με 699 ακτινοβόλα τρίγωνα διαφορετικού μεγέθους. τα οποία θα πάλλονται, θα αλλάζουν χρώμα και θα μεταδίδουν ήχους όταν σαν  επισκέπτες εισέλθουμε στο εσωτερικό της.

  β)  την  Εικαστική Έκθεση » Γεωγραφικά Πλάτη Ανθρώπινοι Ορίζοντες».

Μια  ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου που παρουσιάζει το έργο επτά καλλιτεχνών, φωτογράφων και κινηματογραφιστών με θέμα τη Ρουμανία του σήμερα. Με κεντρικό άξονα τη μετα-βιομηχανική, μετα-Τσαουσεσκική σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα της χώρας,o κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται με το προσωπικό του ύφος έννοιες ανθρώπινων σχέσεων, συναισθηματικών ισορροπιών, συναισθηματικού και σωματικού χωρισμού, μνήμης και λήθης, μετανάστευσης και ξεριζωμού. Η αγάπη για την πατρίδα ως τόπου κοινής αναφοράς και βιωμάτων διερευνάται υπό το πρίσμα της καθημερινότητας, των εκφάνσεων της τοπικής ιδιοσυγκρασίας, της ζωής μέσα από την παράδοση και την υφέρπουσα αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για όλους.Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί κατάγονται από τη Ρουμανία καθώς και από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Όλοι έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα τέχνης σε όλον τον κόσμο και έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους σε κορυφαία διεθνή εικαστικά γεγονότα όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι οι: Michele Bressan (b.1980, Ιταλία), Petrut Calinescu(b.1976, Ρουμανία),  Ioana Cirlig (b.1987, Ρουμανία), Carlo Gianferro (b.1970, Ιταλία), David Leventi (b.1978, Ην. Πολιτείες), Andrei Nacu (b.1984, Ρουμανία), Davin Ellicson (b.1978, Ην. Πολιτείες).

19.00 Αναχώρηση.     21.30 Άφιξη στην Πάτρα

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:  17 Ευρώ για τα μέλη, 20 Ευρώ για τα μη μέλη.

Εξόφληση στο στέκι μας 6-10 μμ καθημερινά μέχρι τις  8/11/2016

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις με πούλμαν και οι ξεναγοί.

Δεν συμπεριλαμβάνονται, το εισιτήριο στο Σκυρώνειο Μουσίο – 5 ευρώ και το εισιτήριο για τον Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Ελευσίνας  – 6 ευρώ, το οποίο μάλλον θα μειωθεί σε 3 ευρώ.

Όποιος έχει κάρτα πολιτισμού να την έχει μαζί του για να μπει δωρεάν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο.