ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟ

afisa-reculture-1

Φίλοι και φίλες,
Θα έχουμε την ευκαιρία αυτή την Κυριακή να ξεναγηθούμε σε μια υπέροχη έκθεση στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο.
Η έκθεση είναι μια από τις τρεις εκθέσεις που οργανώνονται στα πλαίσια του RE-culture 4, που έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια ενεργών πολιτών από ολόκληρη την χώρα.
Το ραντεβού μας είναι στις 10.30 στην είσοδο του Σκαγιοπουλείου.
Η ξενάγηση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Λίγα λόγια για το φετινό RE-culture
από δημοσιεύματα των οργανωτών στα ΜΜΕ:
To RΕ-culture 4 έχει σαν γενικό πλαίσιο τον τίτλο Τέχνη-Μη Τέχνη (ArtNonArt).
Σε μια εποχή όπου σχεδόν τα πάντα επιτρέπονται στην καλλιτεχνική διαδικασία αυτός ο τίτλος δεν σημαίνει αναγκαστικά πολλά πράγματα. Όταν σήμερα ό,τι και να εκθέσει ένας καλλιτέχνης σε έναν χώρο τέχνης, όσο ακραίο ή περίεργο είναι αυτό, δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτό ως έργο τέχνης, τότε πραγματικά λίγα πράγματα μπορούν να μείνουν εκτός θέματος.
Το RE-culture 4 φέτος επιχειρεί κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε στον συνήθη ελλαδικό και διεθνή καλλιτεχνικό χώρο: να διερευνήσει ουσιαστικά την περιφέρεια της τέχνης.
Αντί να αναζητά αδυσώπητα το καινούριο, το φρέσκο, καταδύεται σε μια ενδοσκόπηση περιφερειακών στιγμών της καλλιτεχνικής δραστηριότητας σ’ αυτήν τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Πράγματα που πέρασαν (αδίκως) απαρατήρητα, πράγματα που ενόχλησαν υπερβολικά στην εποχή τους, πράγματα που αξίζουν μια (πολύ) μεγαλύτερη προβολή…
Έργα τέχνης που είναι όχι ακριβώς ταμπού -πως θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν;- αλλά για μια σειρά σοβαρών φιλοσοφικών και κοινωνικών προσκομμάτων, παραμένουν λίγο ή πολύ εκτός διαλόγου.
Κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει την οργάνωση αυτών των εκθέσεων είναι ότι επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιήθηκαν σ’ αυτήν τη χώρα. Όταν κάθε μπιενάλε στη νοτιοανατολική Ασία ή τη Λατινική Αμερική συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και αφρικανούς, εσκιμώους ή αυστραλούς καλλιτέχνες, αυτή εδώ η διοργάνωση κοιτάει κυρίως στο εσωτερικό.
Η πρόθεσή της δεν είναι ο τοπικισμός ούτε η ελληνικότητα. Είναι να δει τι έχει γίνει και τι γίνεται στην εικαστική σκηνή αυτής της χώρας, το οποίο δεν έχει, ίσως αδίκως, μία ευρεία προβολή. Ίσως το ρητό «think globally, act locally» δίνει το στίγμα της.
Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε εκθέσεις που αφορούν:
• Την ανώνυμη τέχνη,
• Την τέχνη των ψυχικά ασθενών,
• Την προπαγανδιστική τέχνη,
• Την ψυχεδέλεια ή την μαζική κουλτούρα καθώς και
• Την τέχνη σε σχέση με το σεξ,
• μια σειρά αφιερωμάτων από πραγματικά Έλληνες underground καλλιτέχνες.

Οι άλλες δύο εκθέσεις φιλοξενούνται :
Στην Αγορά Αργύρη: 10:00-14:00 & 18:00-21:00 καθημερινά και στα
Πρώην Δημοτικά Λουτρά: 10:00-13:00 & 18:00-21:00 καθημερινά εκτός Κυριακής.